2020. máj 08.

"inkább saját magával" - de azért veled is

írta: whateveritis
"inkább saját magával" - de azért veled is

Ha esetleg nem látszik jól a képen: "Ha valakinek baja van veled, annak inkább saját magával van problémája. Ahogy viselkedik veled egy ilyen ember, az sokkal inkább róla árul el sokat, ezt sose feledd!"

Megpróbálok valami árnyaltabb képet megcélozni erről a dologról, mielőtt szétfugázom. Kivételesen még csak azt sem fogom állítani, hogy nincs olyan szituáció, amire ezt rá lehet húzni. Kezdjük rögtön ezzel a részével. Biztosan megesett már mindenkivel az, hogy kiderült, valaki nem kedveli, akivel mondjuk a legközelebbi kapcsolata annyi, hogy egy épületben dolgoznak vagy egy intézményben tanulnak, esetleg egy közösségbe járnak, de köszönésen kívül sok egyéb interakció nem történik. Néha emberek ilyen viszonyulásban is képesek komplett gyűlölethadjáratokat felépíteni egy másikról vélt kép alapján. Ez nem szép dolog, de rengeteg mindenről árulkodik. Az adott társaságnak a dinamikája, a te abban elfoglalt szereped, és igen, a másik ember szorongásai. Amennyiben egy feltűnőbb valaki vagy (vélemények, kinézet, egyéniség, stb mentén), akkor szinte biztos, hogy egy adott közösségen belül viszonyulási pontot fogsz alkotni, amihez viszonyulnak így is, meg úgy is, mert mindenki a saját helyét keresi, és ilyen pontok megtalálása, kialakítása biztonságot ad, ha meg vállalod saját magad, akkor azt is vállalod, hogy lesz, akinek ez nem tetszik, vagy más véleményen van. Természetesen mindig vannak azok, akik kizárólag a keserűségüket, kicsinyességüket vagy az egyéb antiszociális (ez esetben kedvtelésből ártó) hajlamaikat élik ki másokon, de őket nem venném a "baja van veled" kategóriába, mert ott nem ez a kérdés, hanem hogy miért nincsenek még orvosi kezelésen.

Nézzük a másik oldalt. A kép szerint neked ezt a problémát úgy kéne kezelni, hogy orrodat felvonva leköpöd a másikat, hogy "neked magaddal van bajod", "haters gonna hate", nyerj erőt ebből, és szarj a másikra. Szerintem meg ezért kár volt lemászni a fáról. Mert onnantól kezdve, hogy szembesülök egy problémával, azt valamilyen módon kezelni fogom, még ha ezt olyan módon is teszem, hogy tudatosan leszarom, és azt a narratívát választom, hogy ez mind a másik ember baja. Erről nekem az ujjal mutogatás jut eszembe. Az ilyen jellegű válaszokkal megöljük annak az esélyét, hogy egy, akár valótlan alapokon felmerülő konfliktus valaha megoldásra kerüljön. Kétibtes fölényeskedő okoskodás azt mondani valakinek, és természetesen a tutit megmondó szájkarate mesterek gyakori fegyvere, hogy "Neked magaddal van bajod".

Baszod, ha te ekkora spíler vagy, akkor éppen ebből fakadóan lenne a felelősséged, hogy ne olyan gyökér (mert ettől még ez gyökér viselkedés) módon viselkedj, mint a másik. Helyette valaim megúszással megpróbálsz fölénybe kerülni, miközben amúgy mit is csináltál? Kinyögtél három szót, és utána örülsz magadnak. Azé' itt van baj. Ilyen értelemben, még ha ez nem is tűnik teljesen fairnek, én itt inkább az adott választ kérem számon, mint a jelenséget. Egyrészt fenn kell tartani a lehetőséget, hogy abból a nagyon kevés kontaktból is viselkedhettél épp úgy, ami a másiknak rosszul esett. Másrészt ha van valami apró tüske, amit egyszerűen ki lehetne húzni, akkor miért az rá a válasz, hogy ássuk a lövészárkot, meg hozzuk a puskát? Szerintem ennek semmi értelme.

Ha valakinek problémája van magával, akkor annak az embernek úgy általában problémája, problémái vannak. Tudom, hogy nem lehet mindent feloldani, mert egyszerűen mindig vannak azok a kivételek, akik teljességgel alkalmatlanok a civilizációs normák szerint eljárni, de ha valakinek úgy általában baja van, amibe ráadáásul már te is (valszeg akaratod ellenére) bevonódtál, akkor miért az az egyetlen válasz, hogy belerúgok? Semmiért, mert nem az.

De azért felhoznám az extrém példákat is, az említett civilizációs normákat mellőző eseteket, mint mondjuk az MLM mágusok. Ők azért használják ezt a maszlagot, mert azt akarják, hogy ne érezd magad szarul, amikor lehúzod az ismerőseid pénzzel, még akkor se, ha erre esetleg rájönnek.

Illetve visszahoznám egy rövid mondat erejéig a háztartási ihletésű példákat, hogy azért rúgjak még egyet ebbe a falra fosott betűtésztába. Ha te balfaszkodás közben véletlen begyújtod a szomszéd garázsát, aminek kapcsán ő nemtetszését fejezi ki, akkor neki kivel van baja?

Ha megdobnak kővel, dobd vissza kettővel

M

Szólj hozzá

kritika hazugság félelem motiváció boldogság mondások mlm átverés felelősség manipuláció coelho önzés empátia népbutítás pszichopátia önzőség sarlatán heurisztika coach tréner lifecoach emberikapcsolatok élethazugság életigazságai passzívagresszív