2020. máj 06.

teremtés könyve

írta: whateveritis
teremtés könyve

Korábban említettem, hogy vannak ezek az "életbölcsességgel" házaló, kéthetes tanfolyamot elvégzett sarlatánok. Van ennek nagyipari változata is, és sajnos egy részét aktívan próbálja egy kormányközeli pszichológus beleerőszakolni a kánonba. Mi ennek a lényege? Long story short, a pszichológia a a bio-pszicho-szociális háromszögben határozza meg saját magát, és ezeken a területeken belül hasít le magának szakterületeket (evolúciós pszichológia, fejlődéslélektan, börtönpszichológia pl.), amiket kutat. Na, ha valaki egyik területen sem talált magának olyan témát, amiben nagyotmondó fősámánná tudna válni (mert aki ilyen akar lenni, annak külön javasoljuk ezt a szakmát! NOT) bemondásra azt mondták, hogy vannak láthatatlan rezgésszámaink meg asztrálsík meg kurvaanyja. És mögé teszi a "pszichológia" szót, mert van ebből végzettsége, csak éppen a végzettsége tárgyától teljes mértékben eltér. - Amúgy ennek a szakmának van kamarája, etikai kódexe, meg egyébként hatással van emberekre, szóval nem szép dolog ezt az ezotéria+szcientológia kombót beleerőltetni. A kvantumpszichológia és a transzperszonális pszichológia két ilyen felturbózott szcientológiai-MLM termék, aminek az alapjait olyan dologra fektetik, ami vagy van, vagy nincs, de inkább nincs.

A durvább változatban egyenesen rezgésszinteket (Jézus egy 100as szintű csillagharcos volt) meg asztrális sétákat is beemelnek, de ufók is előkerülnek, Pataky Attis biztos szétadja. Amellett, hogy én minden ilyen könyvet benzinbe áztatnék, és égő gyufával megdobálnám, elfogadom, hogy ha valaki ilyen faszságokat delirál miközben saját tudományos sikertelenségén, vagy karcsú bankszámláján bánkódik, csak ezt semmilyen körülmények között nem szabad tudománynak hívni.

Azon kívül, hogy pszichológiának van eladva, miért ilyen sikeres? Amiért a búcsúcédulák voltak. Pénzért árul felmentést. És itt visszautalnék a fenti dologra. A magyarázat, amire épít, az egyébként szerintem elég sok embert megsért a vallásában is, amit szintén nem illik. De hát ugye azok csinálják, akiknek csinálják. Mondjuk valakinek nincsenek komoly tehetségei (tehát biológiailag nem kedvezményezett), a hiányos neveltetése/műveltsége (amit nem kéne kihasználni) nem vértezi fel az ilyen faszságok ellen, és hát szocializációs téren nyilván szétlopta az agyát meg átkúrt egy csomó embert, hogy eljusson oda, hogy van ilyenre pénze.

A "logika": Válaszd a teremtést -> a pénz teremteni tud (itt összemossa a spiritualitást a gazdasági fogalmakkal) -> ki tud amúgy teremteni? Isten -> tehát minél több pénzed van, te annál inkább teremtő vagy, és mások felett állsz, egyre közelebb Istenhez, már nem spirituálisan, hanem omnipotenciában -> és akkor ez alkalmanként 40ezer forint lesz. Így ha egy ilyen kuruzslót választ magának valaki, akkor könnyen eladható neki az a narratíva, hogy mondjuk szorongásai, bűntudata, úgy en bloc az empátiája csak zavaró tényező, nem kell a múltbéli dolgokon rágódni, de gyakorlatilag már szinte Isten vagy, mindegy, hogy milyen valódi betegségeid vannak, hány embert tettél tönkre a vagyonod megszerzése érdekében, stb. Tehát felmentést, önigazolást ad.

És semmiből nem látszik jobban az áltudományos mivolta ezeknek, hogy 2 hetes tanfolyamok után pontosan ugyanazt a szart képes magából valaki kitolni, mint az, aki évekig "kutatta" ezt a témát, vagy van mellé 6 végzettsége.

Na de beszéljünk magáról a mondatról is! Mit is választunk a teremtéssel a panaszkodás helyett? Hát a pénzt! És hát hogyan máshogy lehetne pénzhez jutni, mint ezzel a kiváló lehetőséggel, ami megváltoztatja az életed! Gondoltál már rá, hogyan fogsz gondoskodni az idős szüleidről? Vagy pár év múlva egyetemre kéne küldeni a gyereket? És mellette még elmennél Ibizára kurvázni is egyet? Hát teremtsd meg magadnak! Szóval eljöttél, hogy segítsek a problémáidon, de azt valójában nem fogok, de a pénzed elkérem, és úgy igazából jobb lesz (nekem). Ja, és minden, ami nem arról szól, hogy te adod nekem a pénzed, azt panaszkodásnak minősítem, szóval még le is köplek. Ki a faszom csinál ilyet, de komolyan? :D Ráadásul olyannal, aki segítségért fordul hozzá.

Amennyiben vallásos fogalomrendszerben vagyunk, akkor teremteni csak Isten tud, amennyiben gazdasági fogalomrendszerben vagyunk, ott nem foglalkozunk Istennel. Szerencsére pár éve Bagdy Emőke és az ő ámokfutása ellen a pszichológustársadalom petíciót indított, de ezeket a hazugsággal seftelő sámánokat még elég sok helyen fellelhetjük, ahol szintén a pszichológia fogalmait lopva árulják az áltudományt (pl. a tudatosság-trénerek, aminek van valódi pszichológiai irodalma, csak ők nem azt használják, mert a 2hetes tanfolyamuk az oda tartozó irodalom első két mondatára sem lenne elég)

Legyetek kritikusak, gondolkozzatok, ilyenek, ha meg ilyen kurvasok felesleges pénzetek van, hogy ilyenekre költitek, akkor e-mail cím mehet kommentbe, én meg küldöm a számlaszámom, és még az aurasimogatást is megspórolom neked, de küldök egy ezeknél az áltudományoknál ezerszer megnyugtatóbb, szeretettel eltöltő macskás videót valamelyik youtube csatornáról.

M

Szólj hozzá

hazugság motiváció pszichológia mlm átverés manipuláció coelho áltudomány empátia pszichopátia sarlatán coach tréner kultúrharc lifecoach kvantumpszichológia pozitívpszichológia élethazugság életigazságai