2020. máj 03.

könnyű kezdés

írta: whateveritis
könnyű kezdés

Oké, tudom, ez nagyon könnyű. De ezeket a szarokat száz, ezer, vagy még több ermber osztja meg. Úgyhogy azért csak megköszörülöm ezen a billentyűzetem.

Először is, reductio ad absurdum, kinulláznám ezt a hitványságot gyorsan, nehogy szó érje a ház elejét: szóval épp ebben a pillanatban elütötték a kutyádat, de ez csak egy esély, hogy boldogabb légy! Hát miért nem látod be? Nézd a dolgok jó oldalát! Lehet másik kutyád! Nem kell többé sétálni vinni! Mennyi pénzt takarítasz meg azzal, hogy már nem kell kutyára költened? Gondoltál már arra, hogy ezt a pénzt a jövőd megalapozására fordítsd? Érezzük? Érezzük.

Szóval belekezdhetnék hosszú fejtegetésekbe, amit valamikor meg is fogok tenni, de most egy rendkívül gyors megsemmisítést választottam. Az van, hogy ha én állítok valamit, hogy az egy általános igazság, annak úgy általában igaznak kéne lennie (ezt most jól megaszontam). Mivel nem szab meg egyéb kitételt a posztoló, ezért mondjuk, hogy szerinte ez mindig igaz. Jó, ez nem túl tudományos. A posztoló befingik a liftbe, megnyomja a legfelső emeletet, aztán kiszáll, és otthagy téged. Ez se.

Na de, ezek szerint ennek az állításnak igaznak kéne lennie mindig. Fentebb hoztam egy kontextust (puding próbája az evés), amiről nagy bizonyossággal merem állítani, hogy az állítás nem lesz benne igaz. Úgyhogy ez a része letudva. A kontextushoz illesztett felfogásmintázatok, az új kutyáról, pénzről, mind olyanok, amiket mondjuk mondana egy motivációs tréner. Úgyhogy ha szereted Szabó Pétert, akkor hopp be a kocsiba, Morzsinak pedig kívánjuk a legjobbakat.

 

Az ilyen jellegű szövegek teljesen az egyénre tolják a felelősséget, ami egy 21. századi betegségünk. Mindegy, milyenek a körülményeid, az a lényeg, hogy éled meg őket. Ez a "pozitív pszichológia", és mondhatnám rá, hogy "röviden", de nem, ez igazából pont ennyi.

A fejlett világban a vagyonosodás fő oka (90% körül) az öröklés, tehát érvényesül a "pénzt csak pénzből lehet csinálni" elv. Magyarországon a PISA eredmények azt mutatták ki, hogy 72%-ban az határozza meg az elért eredményt, hogy az illető tesztalany hova született, földrajzilag hova dobta a gép. Ez persze nem cáfolata a boldogságnak, mert azzal egyéb gondjaim is vannak, azért nem foglalkozom vele, de az "esély"re azért elég jól rámutat.

Ha van valami motivációs idézetet, amit megosztanál szemlézésre, szeretettel várom. Azt is vállalom, hogy ha egyetértek vele, akkor nem fogok erről hazudni. :) Ez ugyan a tematikával úgy néz ki, mintha szembemenne, de a jó példák kiváló viszonyítási alapot szolgáltathatnak.

M

 

Szólj hozzá

kritika motiváció boldogság mondások átverés önzés empátia népbutítás önzőség coach tréner lifecoach pozitívpszichológia élethazugság életigazságai megtévesztőtartalom