2020. máj 07.

a szoknyád hossza tehet róla, bevonzottad

írta: whateveritis
a szoknyád hossza tehet róla, bevonzottad

Ezt a rettenetes, silány baromságot, hogy bevonzzuk a dolgokat, kurvára el kéne már felejteni. Ez egy olyan heurisztika, amivel lemondunk a mások iránti felelősségünkről, ráadásul körbefertőzzük egymást vele. Az egyénre a felelősség teljes mértékű kiszervezése egyszerűen képtelenség. Ha ez így lenne, akkor nem lenne társadalmi struktúra.

Ez egy tipikus mantra, amivel lerázzuk magunkról a másik embert. Megmondjuk neki a tutit, hogy ő nem irányítja eléggé az életét, ezért vele nem jó dolgok történnek. És ami még fontosabb, hogy velem, a tuti megmondójával, nem. Tehát ez egy burkolt "én mennyivel jobb vagyok nálad, mert én ezt tudom, és alkalmazom". Ettől jobb lett valaha bárkinek? Egy lószart. Amikor valaki benyalja ezeket a hazugságokat, akkor ideig-óráig elfeledkezhet a problémáiról, de valódi segítséget ezek nem adnak. Esetleg fundamentalista módon mantrázza magának, kizárva minden racionális hangot az elméjéből. Vagy rosszabb, átmegy a hazugsággyáros pszichopaták táborába, és terjeszteni kezdi ezt az alávaló kreténkedést.

Szeretném azt a hatalmas felfedezést megosztani, amit ugyan nem tudok irodalmilag lehivatkozni, és nem is írtam belőle tanulmányt, viszont rövid, de annál hosszabbnak tűnő életem során rájöttem arra, hogy amikor valaki hozzád fordul, akkor azt soha nem azért teszi, hogy valaki "megmondja neki a tutit". Mert onnantól kezdve nem róla szól a beszélgetés, hanem arról, hogy hűdegeciokos vagyok, hogy most megmondom neked a tutit. Igazi hitvány és önző viselkedés. Az ilyen jellegű faszságokkal az a probléma, hogy a megmondójuk nem tud garanciát vállalni azért, hogy nem téved, és a következményeket sem ő szenvedi el.

Vannak dolgok, amik a saját elhatározásaink mentén működnek, és vannak dolgok, amik nem. Nem nagy felfedezés, de ez van. Mit mondok, mit csinálok, beiratkozom-e valahova, lemegyek-e edzeni, hova megyek nyaralni, kikkel veszem körül magam, mit veszek fel, mennyit dolgozom, ezek mind olyanok, amikre lehetünk hatással, de azért nem mindegy, milyen hardver-szoftver kombót kapunk hozzá.

Van, amire egészen biztosan nem lehet hatásunk, és ami miatt undorító ez az egész. Mert ami ebben megfogalmazódik, az egy áldozathibáztatás. Nyilván ezt sokszor, sok helyen, sok mindenki leírta, de ha valaki az emberi mivoltodat figyelmen kívül hagyva árt neked, kárt okoz, bántalmaz, arról létezik sok elmélet, hogy ki mennyire felelős (társadalom, szülők, elkövető, stb), de az áldozat egész biztosan nem. Amiről tehetsz, az az, hogy ha valahogyan ezeket el tudod kerülni, mert fel vagy vértezve valamivel, ami ebben segít. De ez semmiképpen sem egy elvárás, hanem egy plusz dolog, ami vagy van, vagy nincs.

És akkor ide se kell már írnom szerintem. De hát ugye akkor fognak belőled fakadni a jó dolgok, ha te irányítod az életed... És nekem van egy soha vissza nem térő lehetőségem ezzel a vitaminfényeket árasztó kristálygömbbel, hogy ezt most megtedd, és így be fogod vonzani a jó dolgokat!

Amennyiben Ön saját gravitációs mezővel rendelkezik, és ténylegesen elkezdett bevonzani dolgokat, kérjük, keresse fel személyi edzőjét, vagy táplálkozási szakértőjét, háziorvosát, gyógyszerészét.

M

Szólj hozzá

erőszak társadalom félelem motiváció mlm átverés felelősség manipuláció önzés bántalmazás empátia népbutítás pszichopátia önzőség sarlatán coach tréner áldozathibáztatás lifecoach vonzástörvénye emberikapcsolatok pozitívpszichológia élethazugság életigazságai